A Hajdúböszörményi Helyi Akciócsoport által tervezett Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia elkészítésének szakértői támogatására a folyamat kezdeményezője, Hajdúböszörmény Város Önkormányzata a HROD Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ, illetve a Tenderauditor Kft. közösségi és településfejlesztési szakembereit kérte fel. A nyitott vezetői megbeszélések keretében, 2016. április végén megtörtént a helyi akciócsoport megalakításának, valamint a stratégia közösségi tervezési folyamatának, eszközeinek, fő lépéseinek és ütemezésének tisztázása.

A településen konzorciumként megalakult Helyi Akciócsoport 12 tagja a stratégiát a közösségi tervezés jegyében alkotta meg, nyitottá téve a folyamatot bármely városi szereplő számára.

A jelen stratégiában vázolt középtávú elképzelés megvalósításával Hajdúböszörmény ez elmúlt évtized fejlődési pályájának ívét kívánja továbbvinni. A tervezett fejlesztések a település véleményvezéreinek jövőképéhez társulva – a megfelelő finanszírozási háttérrel – képesek arra, hogy a város megtartsa eddig megszerzett pozícióját, népességét és új szerepeket is vállaljon a kultúra és a közösségi lét erősítése terén.

A stratégia időtávja 2020-ig terjed, azzal, hogy az ezt követő időszakra kihatással lévő közösségi és kulturális projekteket kíván finanszírozni.

A következőkben vázolt fejlesztési elképzelést megalapozó konzultációk során világossá vált, hogy Hajdúböszörmény lakossága – amellett, hogy hajdú hagyományaira büszke – nyitott az újdonságra, úgy a közösségi tervezést, mint a helyi igényvezérelt fejlesztéseket illetően.

Ha a stratégiában leírt és megindokolt fejlesztések megvalósulnak, Hajdúböszörmény egyenes pályára állhat egy hagyományait tisztelő, emellett haladó szellemben gondolkodó és befogadó város jövőképének irányába.